IS JOUW LOCATIE GOED GEVENTILEERD?

Met een raampje open kom je er namelijk echt niet...

Geschreven door Maartje Lute

Wie had ooit gedacht dat ‘de aanwezigheid van een goed ventilatiesysteem één van de belangrijkste criteria zou zijn bij het boeken van een locatie. Wij niet en jij waarschijnlijk ook niet, máár we kunnen er niet meer omheen. Dan rijst uiteraard de vraag: ‘Hoe is het gesteld met de ventilatie op jullie locatie?’ Is dit een hypermodern systeem of houden jullie het bij het openzetten van wat ramen. En… maakt dat eigenlijk uit? Ventilatie: wat werkt wel en wat juist niet?

Een Amerikaans onderzoekbureau voerde een experiment uit waarin een aantal proefpersonen het woord ‘stay healthy’ moest uitspreken. Vooral bij de th-klank kwamen er duizenden minuscule druppeltjes vocht vrij. Deze kleine druppeltjes bleven ruim negen minuten hangen in een slecht geventileerde ruimte. Terwijl in een goed geventileerd ruimte, de helft van de druppeltjes al na 30 seconde was verdwenen. Dat is een aanzienlijk verschil én reden temeer om er alles aan te doen om jouw ruimte ook op dat laatstgenoemde niveau te krijgen. Een goed begin is om een CO2-meter aan te schaffen (of te huren). Hiermee kun je vaststellen hoe gezond de lucht op jouw locatie is.

Met een raampje openzetten kom je er niet…

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, met een raampje openzetten kom je er niet. Wil je jouw locatie goed geventileerd hebben, zul je toch echt een geavanceerder systeem moeten gebruiken. Met een raam open zetten of luchten zorg je voor extra afvoer en aanvoer van lucht. Het is dus altijd een goed idee om ramen of deuren tegen elkaar open te zetten, nadat er intensief gebruik is gemaakt van een ruimte. Met vijftien minuten luchten ben je al goed op weg. Maar luchten is géén vervanging van ventileren en heeft een ander effect. Ventileren is continu, 24 uur per dag, het hele jaar door nodig.

Ook tafelventilatoren en staande ventilatoren doen het werk niet, zij verplaatsen alleen lucht en verversen deze niet. Deze verplaatsing zou misschien zelfs eerder een negatief effect op de verspreiding van een virus kunnen hebben. Alleen afzuiging voldoet ook niet, want daarbij is er geen sprake van toevoer van verse buitenlucht. Een afzuiging die de lucht filtert en schoon terugblaast (recirculatie) voldoet helaas ook niet. Ook hierbij komt geen verse lucht van buiten de ruimte in.

Wat is ventileren dan wel?

Met ventileren wordt zowel het afvoeren van vuile lucht als het aanvoeren van verse buitenlucht bedoeld. Permanente luchtverversing dus. Dit krijg je het beste voor elkaar met een mechanisch ventilatiesysteem. Wat zegt het RIVM hierover? ‘Ventileer in ieder geval volgens de eisen van het Bouwbesluit die van toepassing zijn op het gebouw (bestaand of nieuwbouw) en de gebruiksfunctie.’

Welke ventilatiesystemen zijn er?

Ventilatiesysteem A wordt ook wel natuurlijk ventilatie genoemd. Hierbij komt geen motor aan te pas. De luchtinstroom en de luchtafvoer gebeurd op een natuurlijke manier. In een huis of gebouw met dit systeem stroomt de schone, droge lucht binnen via ramen, roosters en kieren. Daarna verlaat de vuile, vochtige lucht het huis via hoger gelegen openingen zoals roosters of ramen.

Ventilatiesysteem B is een combinatie van natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. Op deze manier wordt schone lucht op een mechanische, constante manier toegevoerd. Deze aanzuiging gebeurt via roosters die vaak voorzien zijn van een filter. Zo worden schadelijke stoffen zoveel mogelijk buiten het huis gehouden. De afvoer van vervuilde lucht gaat op een natuurlijke manier via ventilatieroosters en andere openingen.

Ventilatiesysteem C is ook een combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie. Bij type C gebeurt de afzuiging van vervuilde lucht op een mechanische manier en komt schone, droge lucht op een natuurlijke manier naar binnen. Er wordt dus een systeem met een motor gebruikt om de vervuilde, vochtige lucht af te zuigen en via een buizenstelsel naar buiten te leiden.

Ventilatiesysteem D is geheel mechanisch. Zowel de afzuiging van vervuilde lucht én de toevoer van schone lucht gebeurt aan de hand van een systeem met een motor. De afgezogen lucht wordt via buizen naar buiten geleid en de schone lucht wordt via de motor aangezogen. Deze aangezogen lucht wordt vervolgens door de filters in het systeem gefilterd.

Welk ventilatiesysteem past bij jouw locatie?

Voor welk systeem jij het beste kunt kiezen, hangt heel erg van jouw locatie af. Is het nieuwbouw, bestaande bouw of misschien zelf monumentaal? Zijn er veel of weinig ramen en deuren? Hoe groot is de ruimte, of hoe hoog zijn de plafonds? Heb je de mogelijkheid om iets te (laten) installeren of moet je roeien met de riemen die je hebt? Mocht dat laatste het geval zijn, dan is het wellicht ook een optie om eens naar een luchtverversers te kijken, deze kunnen ook een bijdrage zijn in het ‘gezond houden van de lucht’.

Een ventilatiesysteem of een luchtververser?

Zoals je hierboven al las, is de ventilatie van een ruimte een continu proces dat dag en nacht doorgaat. Aan de hand van een ventilatiesysteem wordt de vervuilde lucht afgevoerd en komt er schone lucht naar binnen. Wat je met een luchtververser doet, is de lucht in een ruimte zuiveren. Dat gaat met een elektrisch toestel dat slechte geurtjes en ongezonde stoffen uit de ruimte verwijdert. Een grote fabrikant van luchtverversers claimt zélfs dat luchtverversers tot 99,9% van de virussen en aerosolen uit de lucht verwijderen. Nadeel hiervan is dat je (heel) veel luchtververser nodig hebt als om een grote locatie gaat. Kortom, er komt nog best wat kijken bij de juiste ventilatie van jouw locatie. Gelukkig is er steeds meer expertise op dit gebied én zijn er genoeg professionals die jou kunnen adviseren.